Terug naar Overzicht

Industrieel bedrijf in elektronica

Type organisatie:

Industrieel bedrijf in elektronica

Geholpen in:

2016/2017

Doelstelling:

Verbetering winstmarge (vóór belasting) van 3% naar 6% gelijktijdig met een groei van 20% omzet naar € 10 mio.

Resultaat
2017

In 2017 is een 25% hogere omzet gerealiseerd dan in 2016. De winstmarge is uitgekomen op de geplande 6% waarbij door de groei gedurende het jaar 2017 men nu reeds 7,5% winstmarge weet te realiseren. De doelstelling is ruimschoots gerealiseerd.

Industrieel bedrijf in elektronica
  • In een kleine en krachtige projectgroep met directie, administratie en de verkoopafdeling is de voor- en nacalculatie geëvalueerd en grondig opgezet waardoor de verkoop weer orders uit de markt haalt die goed bij het bedrijf passen én de concurrentie in het betreffende marktsegment buiten boord zet!
  • In de productieafdeling bleken na analyse en overleg met de teamleiders enkele bottlenecks te zitten. De belangrijkste bottleneck om de groeidoelstelling te realiseren was één specifieke robot. Door de processen om de robot heen te veranderen en de stilstand te beperken is bottleneck op die plek verdwenen.
  • Daarnaast was de “just in time” beschikbaarheid van componenten een belangrijke vertraging van zowel doorlooptijd als behandeltijd per product. Dit is voor een deel opgelost door forecasts te maken van de benodigde componenten en het inkoopbeleid daar op aan te passen voor een deel van de vaste klanten.
  • De liquiditeitsdruk die resulteerde in veel verloren energie in de contacten met de leveranciers is opgelost door een relatief kleine aanvullende risicodragende financiering aan te trekken. Relatief duur (10% rente) maar de focus kon daardoor weer op de kern van de business zonder leveranciersblokkades.