Geschreven door:
Jochem Hendrikse
Datum:
23/4/2020

Waarom werkt het BMKB-C proces nog niet?

Als hulpmiddel in deze crisis wordt door de staat (RVO) de speciale corona-module van het BMKB (borgstellingskrediet) ingezet. Dit betekent dat in plaats van 50% borgstelling door de staat, de financierende partij nu voor maar liefst 75% een beroep kan doen op deze garantie wanneer de ondernemer niet kan terugbetalen.

We zien dat deze regeling nog maar moeizaam van de grond komt (zie ook dit artikel op nos.nl ). Kritiekpunt is met name dat het proces van beoordelen vaneen aanvraag door banken nog ongewijzigd is. Door de enorme druk op deze partijen (die de afgelopen jaren flink hebben gesaneerd in hun personeelsbestand)om het BMKB-C in te zetten, ontstaat forse vertraging in het uitzetten van de overbruggingskredieten.

Ook blijven bankiers nog altijd denken in risico’s omdat ze alleen een BMKB lening mogen verstrekken aan ondernemingen met een gezond toekomstperspectief.Het onderpand van de geldverstrekker, in dit geval dus de borgstelling van de staat, is dus niet het enige aspect waar men naar kijkt. Dit wordt nog complexer omdat ze niet altijd het businessmodel van de klant doorgronden, ze primair gefocust zijn op hun eigen product én nog steeds lange besluitvormingsprocessen kennen.

Onze tip: probeer (zeker in deze tijden) goed voorbereidrichting je bank te stappen. Maak liquiditeitsprognoses op basis van meerdere uitgewerkte scenario’s en schakel waar mogelijk hulp in.

Meer uit ons blog:

Datum:
24/6/2020
Herfinanciering belastingschulden
Geschreven door:
Bart van der Wielen
Lees verder
Datum:
3/6/2020
De belastingdienst als geldverstrekker!
Geschreven door:
Bart van der Wielen
Lees verder